Založ si blog

Pochovávanie objektívnosti Košickým Korzárom zaživa (pôvodne zmazaný na SME)

Košický Korzár sa symbolicky na sviatok Všetkých svätých rozhodol vysoko pietnym spôsobom pochovať objektívnosť pri informovaní verejnosti. Tá síce v Košickom Korzári dlhodobo trpela nedostatkom kyslíka, ale ako-tak prežívala. Posledné dni sa jej však stali osudnými. Veď ako inak nazvať spôsob, akým informuje a predkladá čitateľovi správy o dianí v komunálnej politike v čase vrcholiacej predvolebnej kampane…

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20950770/nezavisla-kandidatka-na-primatorku-kosic-na-svadbe-mala-valovu-hlasuje-so-smerom.html

To že niektoré médiá preferujú vo voľbách jedného kandidáta a ďalšie zase iného kandidáta, považujem za normálne. Faktom bohužiaľ tiež je, že za každým a opakujem za každým relevantným kandidátom stojí nejaká záujmová skupina, ktorá sa prostredníctvom konkrétneho kandidáta chce dostať ku korytám. Tak to vždy bolo, je a bude, jednoducho politika. Ale to, že Korzár patriaci do portfólia Petit pressu, ktorý sa prezentuje ako jedno z najobjektívnejších médií na Slovensku týmto spôsobom zasiahne do predvolebného boja bez toho, aby videl problémy druhého kandidáta, tak to už je iný level… Ale vlastne čo čakať od jedného z autorov a zároveň šéfredaktora Korzára, ktorý v minulosti pôsobil na komunikačnom referáte Magistrátu Mesta Košice za éry primátora Knapíka (KDH). Áno toho Knapíka, ktorý je v súčasnosti neprávoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom za machinácie pri verejnom obstarávaní. Na jednej strane kritizujeme, keď novinári sa vracajú z politiky do médií, ale v tomto prípade nám to nevadí? Nie – urobme z neho rovno šéfredaktora. Vitajte v Košiciach!

https://kosice.korzar.sme.sk/c/8108615/exprimatora-kosic-knapika-a-jeho-uradnika-odsudili.html

Ako som napísal, nevidím problém v tom, že niektoré médiá pretláčajú svojho kandidáta. Problém nastáva vtedy, keď médiá pod rúškom objektívneho a nezaujatého spravodajstva podsúvajú čitateľovi rôzne informácie v neprospech určitých kandidátov a úplne ignorujú „šedé miesta“ v minulosti a okolí ostatných kandidátov. Pritom by len stačilo, ak by v Korzári urobili to, čo napríklad urobil Hríb v časopise .týždeň, keď verejne deklaroval svoju podporu Vallovi. Alebo ako to urobili americké média pri prezidentských voľbách. Čitateľ by takto vedel, či dané médium informuje alebo robí politiku a podľa toho by aj k takýmto informáciám pristupoval.

https://www.tyzden.sk/spolocnost/51376/tyzden-stefana-hriba-komunalne-volby-rezonuju-slovenskom/

Vyčítame, že Bašistová musí byť stopercentne smerácky tátoš, lebo s ním hlasuje v NR SR? Pozrime sa teda na hlasovania tzv. nezávislých poslancov, teraz kandidátov, v mestskom zastupiteľstve… Touto logikou bude akýkoľvek nezávislý poslanec, ktorý v minulosti hlasoval v mestskom zastupiteľstve smeráckym koňom… Alebo že Bašistovej bola na svadbe aj Vaľová? Uznávam, že lepšie by sa pozeralo na Krištúfkovú, ktorá rovnako sedí s Bašistovou vo výbore NR SR pre sociálne veci. Čo potom s ďalšími, s ktorými je Bašistová na spoločných fotkách? Či už je to predseda Košického samosprávneho kraja Trnka alebo ostatní zástupcovia opozičných strán, s ktorými Bašistová sedí v parlamentných laviciach? Alebo opäť stačí iba selektívne vybrať tie fotky a persóny, ktoré sa nám hodia pre vytvorenie obrazu, na ktorom je Bašistová osedlaná vládnucim Smerom? To fakt?

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=vybory/vybor&ID=141

Myslím, že Korzár, evidentne trpiaci selektívnou slepotou, spravil Polačekovi medvediu službu, pretože to môže vyprovokovať množstvo iných ľudí, aby pomenovali a poukázali na problematické miesta v minulosti a v okolí Jaroslava Polačeka. Aby mi nebolo vyčítané, že nie som konkrétny, tak tu je pár šedých miest, ktoré ak by sa objavili u iného kandidáta, tak Korzár by ho zaručene roztrhal:

  1. Zadanie zákazky na likvidáciu odpadu o strany MČ Sever Polačekovej firme FÚRA, ktorý v tom čase pôsobil aj ako prednosta mestskej časti. To pravdepodobne bude v poriadku, pretože sa nejednalo a „veľké peniaze“. Už chýba len výrok „V súlade so zákonom“…

https://kosice.korzar.sme.sk/c/6022670/zakazku-od-kosickeho-severu-dostala-firma-jeho-prednostu.html

  1. Obvinenie zo strany manželky vo veci sexuálneho zneužívania ich maloletého syna. Uznávam, to je špinavá hra, ale na druhej strane nám všetkým stačí výrok policajta „SKUTOK SA NESTAL“?? Tančeky s detektorom lži, voči ktorému sa vzniesla vlna kritiky keď ho použil na svoju obranu súdruh Kaliňák? Skutočnosť, že sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu bola odmietnutá z procesných dôvodov ostala tiež akosi nepovšimnutá. Ale to nebráni niektorým médiám uviesť, že „Súd rozhodol“. Aký súd? Rovnako ostalo nepovšimnuté aj to, že oprávneným orgánom na podanie sťažnosti voči rozhodnutiu o zastavení trestného stíhania je Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, na čele ktorého stojí nejaký nominant Smeru… Zaujímavá rovnica s vyhovujúcim výsledkom pre všetky zainteresované média? Skúsme však iné premenné a dosaďme namiesto Polačeka iného politika zo Smeru a výsledok rovnice nechajme rovnaký. Koľko by bolo okolo toho kriku? Ale na konci dňa, fakticky Smer (rozumej nominanta Smeru na čele ÚPSVaR) pomohol Polačekovi v tejto kauze tým, že nepodal voči rozhodnutiu policajta (!) opravný prostriedok.

https://www.tyzden.sk/politika/50901/polacek-sa-sexualneho-zneuzivania-nedopustil/

https://dennikn.sk/minuta/1252395/

  1. Mega predvolebná kampaň za vyše 110 000 eur, ktorú si človek s jeho príjmom (10 040,75 eur za minulý rok) asi ťažko môže dovoliť. Táto zrejme mainstreamu tiež neprekáža, veď ide o to poraziť Smer a ideme v duchu hesla účel svätí prostriedky? Rovnako sa nikto nepozastavuje nad tým, či a do akej miery je propagácia žltých autíčok a modelu SHARE N GO zo strany kandidáta na primátora v poriadku? Inak, bye bye taxikári 🙂

http://www.kosickespravy.sk/statisicova-kampan

https://web.vucke.sk/files/dokumenty/zastupitelstvo/komisie/5vo/na-ochr/2018/vykon-verejnej-funkcie-predsedu-ksk-poslancova-zastupitelstva-ksk-za-rok-2017.pdf

  1. Pochybnosti ohľadne majetkových pomerov, ktoré sa Polaček snažil vysvetliť na svojej tlačovke. No neviem, ale nezaregistroval som vysvetlenie k „bytu s garážou“ v Tatrách. Na webovej stránke zameranej na jeho podporu sa uvádza, že naň prispeli jeho rodičia sumou 18 000 eur. Skutočná suma, za ktorú tento „byt s garážou“ kúpil tam samozrejme chýba… Médiá to pravdepodobne nezaujíma.

https://skutocnypolacek.sk/luxusny-zivot-ing-polacka/

  1. Prepojenia na developerov, ktoré sú zrejmé z jeho transparentného účtu? Stačí sa pozrieť, kto to vlastne Polačekovi prispel sumou 10 000 eur na jeho primátorskú kampaň. V akých spoločnostiach a s kým v nich sedí. Každý znalec miestnych pomerov v Košiciach si položí otázku, nestojí táto firma náhodou za výstavbou rodinných domov v Košickej Myslave? Nie je možné z verejne dostupných informácií nájsť prepojenie až na ľudí, ktorí pôsobili v iných, Košičanom známych, firmách? Ale to sa zrejme médiám nehodí, nakoľko títo sú predsa zaškatuľkovaní ako „Smer friendly“, všakže?
  2. Keď už Korzár priniesol prepojenia na Rašiho švagra týkajúce sa DPMK, tak potom by bolo na mieste očakávať, že niekto z „investigatívcov“ v Korzári by sa mohol zaoberať aj touto témou prepojenia na VASSAL EKO, ktorá má údajne stáť za skládkou v Podunajských Biskupiciach. Stačí otvoriť obchodný register a vyhľadať meno jedného z kandidátov, ktorí spoločne s Polačekom kandidujú v rámci projektu FUNGUJÚCE KOŠICE… A námet na seriál je na stole!
  3. Hlasovanie o žalobe mesta na firmu EEI predstavuje z môjho pohľadu „posledný klinec do rakvy“. Neviem si vysvetliť Polačekove pohnútky, pretože keď už konečne mesto predloží návrh, ktorý fakticky znamená odchod EEI z Košíc, tak skupina poslancov okolo tohto pána hlasuje proti tomuto návrhu. Polaček ešte k tomu, že za tento návrh nehlasuje vôbec, tak predloží návrh, ktorého podstatou je, že EEI vlastne z mesta nemusí odísť, ale stačí ak ostane len v centre mesta. Kladiem si otázku, prečo sa z bojovníka proti prevádzkovaniu plateného parkovania stane jeho zástanca? Prečo sa nikto nepozastavuje nad tým, že spočiatku systém plateného parkovania chcel údajne zaviesť aj na MČ Sever?

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20916245/poslanci-rozhodli-mesto-kosice-preberie-parkovanie-od-eei.html?ref=tab

  1. Transparentný prístup do online predvolebnej diskusie zo strany jeho volebného tímu. To je tiež jednou z vecí, ktorá ak by sa vyskytla u iného kandidáta, tak určite by sa nezaobišla bez posmešného komentára v online vydaní Košického Korzára.

https://www.youtube.com/watch?v=4YjwqAqdhgI&t=2s (zhruba od 8:46 minúty)

Áno predvolebná kampaň je špinavá, pretože už dávno pominuli časy, keď sa o priazeň voliča uchádzali kandidáti na základe obsahu ich volebných programov. Tie časy sú dávno preč aj preto, lebo žijeme v dobe, v ktorej si volič sotva nájde čas na prečítanie volebného programu popísaného na viac ako dvoch A4-kách. Z tohto dôvodu vzniká obrovský priestor pre médiá a tie rozhodujú, ktorú správu prinesú a hlavne ako ju naformulujú. Problém však nastáva vtedy, keď sa zo seriózneho denníka, ktorým Korzár nepochybne v minulosti bol, stane prostriedok politického boja úplne ignorujúcim akékoľvek pochybnosti týkajúce sa ich vysneného kandidáta. V dôsledku takého informovania sa potom divíme, že verejná diskusia v Košiciach je na takej úrovni, že sa z nás smejú už aj v Michalovciach? Áno teraz je v móde byť aktivistom, stavať sa proti niečomu – najlepšie proti arogancii moci, oddeliť sa od bezmennej masy ovčanov a postaviť sa na odpor. To úplne kvitujem, ale myslím si, že nemenej dôležitý je spôsob, ako to robiť, pretože príliš agresívny spôsob „aktivizmu“ bude mať za následok rozdelenie spoločnosti tak, ako to momentálne v Košiciach vnímam a to v duchu hesla, kto nejde s nami, ide proti nám. Preto odporúčam zamyslieť sa nad tým, čo povedal Dečo a to že by ho veľmi mrzelo, ak by jedno zlo malo byť nahradené iným zlom.

 

*tento text bol pôvodne uverejnený na webe blogu sme, na čo bol po chvíli adminom zmazaný a používateľské konto bolo zrušené.*

**uverejnené so súhlasom autora Tomáša Volcha**

 

Poznámka: V demokratickej spoločnosti cenzúra nemá miesto!

 

 

 

 

Nástenkové tendre Košickej župy alebo ako sa strápniť pri ich obhajobe

05.03.2019

Šírenie hoaxov a konšpirácii je dnes v móde. V dnešnej dobe nemožno od ľudí očakávať, že si každú informáciu budú starostlivo overovať. Skrátka – nie je na to čas. Ak niekto zvolí za svoj pracovný nástroj šírenie nepodložených informácií a niekedy až klamstiev, tak je to jeho vizitka. Nech si obraz o ňom urobí každý sám. Čo však s takými, ktorí sú [...]

Malá domov TIS a celej Košickej župe

06.02.2019

Keď si myslíte, že o podozrivých praktikách, nekompetentnosti a iných verejných tajomstvách Košickej župy viete všetko a máte pocit, že horšie to už ani nemôže byť. Verte, že môže… Stačí prečítať správu o činnosti hlavného kontrolóra za minulý rok a zistíte, že do pavučiny netransparentnosti na spôsob Košickej župy sú zapletené iné celebrity [...]

Keď firmy Polačekovho riaditeľa obchodovali s dopravným podnikom

25.01.2019

Predstavte si, že po nástupe do funkcie primátora zistíte, že mestský podnik zabezpečujúci hromadnú dopravu vo vašom meste je finančne na kolenách. Za účelom jeho ozdravenia oslovíte takzvaných skúsených krízových manažérov. Máte to? Ok, zatiaľ nič nezvyčajné a celkom logické. A teraz si predstavte, že z oných krízových manažérov jeden roky pôsobil vo firmách [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

robertaksel

Sekera na politických trollov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 40704x
Priemerná čítanosť článkov: 3700x

Autor blogu

Kategórie