Založ si blog

Placebo efekt v podaní Jaroslava Polačeka alebo chudáci Košičania?

V dňoch vrcholiacej kampane pred komunálnymi voľbami môžeme sledovať posledné pokusy jednotlivých kandidátov, ktorí sa všemožne snažia získať pozornosť voliča. Mňa osobne upútala politická reklama na tému „PRVÝCH 100 DNÍ VO FUNKCII PRIMÁTORA“ od autora Jaroslava Polačeka, ktorý sa uchádza o funkciu primátora mesta Košice. Podobnosť s minuloročným pamfletom vtedajšieho kandidáta na post predsedu Košického samosprávneho kraja Trnku bude asi čisto náhodná. To teda určite 😊 Hlavne keď si porovnáme predvolebnú youtube propagandu týchto dvoch pánov, tak je jasné, že ľudia od Trnku sa presunuli kampaňovať k Polačekovi. Poviete si, prečo meniť osvedčenú a hlavne úspešnú taktiku z minulého roka? No možno preto, lebo dnes je to už takmer rok, odkedy sa Trnka ujal kresla župana v Košickom kraji. Na toto ľudia z Polačekovho volebného tímu zrejme zabudli, pretože za ten čas, ktorý ubehol od Trnkovho nástupu do funkcie župana, umožnil porovnať skutočnosť s predvolebnými rečami. Poučený skúsenosťou z Námestia Maratónu mieru to vidím asi takto:

Polaček sľubuje rovnako ako minulý rok sľuboval Trnka, že spustí protikorupčný audit, pretože sa Košičania predsa musia dozvedieť ako to bolo so všetkými tými kauzami… Samozrejme bude hmotná zodpovednosť voči všetkým, ktorí sú zodpovední za straty mesta. Samozrejme preveria sa všetky zmluvy. Predpokladám, že na to bude aj nejaké verejné obstarávanie, ktoré zase len prischne niekomu spriaznenému s budúcim vedením mesta? Najlepšie ak to bola nejaká advokátska kancelária, aby bolo možné konštatovať, že verejné obstarávanie vlastne ani nebolo potrebné však? Veď keď už Trnka môže mať svoju Rajtákovú, prečo by Polaček nemohol mať tiež nejakú svoju „frčku“? Jeden protikorupčný audit sa už robí na župe v podaní Transparency International Slovensko za 30 000 eur… Predpokladám, že sa Košická župa umiestni v ďalšom rankingu transparentnosti žúp v podaní tejto organizácie určite vyššie, ako tomu bolo naposledy… A to aj napriek tomu, že zo strany súčasného vedenia župy došlo k zrušeniu zverejňovania výziev pre verejné obstarávania s nízkou hodnotou.

Je možné, že bude treba obdobne ako na kraji robiť rôzne audity. Veď je potrebné, aby nové vedenie mesta zistilo ako sa majú veci týkajúce sa ochrany osobných údajov alebo IT vecí. Poprípade sa môže dať urobiť ešte nejaká právna analýza za sumu tesne pod 50 000 eur bez DPH, aby sa to dalo spraviť na tajňáša „prieskumom trhu“ 😊 Neviem, či mesto v súčasnosti zverejňuje výzvy na zákazky s nízkou hodnotou na svojom webe, ale ak nie, tak odporúčam vedeniu magistrátu novelizovať vnútornú smernicu mesta. Bolo by celkom zábavné sledovať, ako by sa odôvodňovala prípadná jej zmena. A ak by nikoho nič nenapadlo, tak úplne postačí slovné spojenie: „Keďže zákon neprikazuje zverejňovať, tak sme konali v súlade so zákonom.“.

Netreba zabúdať ani na úradníkov, ktorí predpokladám plnia politické príkazy z vedenia magistrátu. S nimi sa dá vysporiadať podľa vzoru zo župného úradu – popodpisovať dohody o skončení bez uvedenia dôvodu a k tomu im pribaliť nejaké zlaté padáky, najlepšie rovno „na Kaliňáka“ – v keši 😊

Vskutku pôsobivo znie sľub Polačeka, že v rámci rokovania mestského zastupiteľstva sa zavedie možnosť, aby občania mohli vedeniu mesta „poďakovať“ alebo „vytknúť“ prípadné nedostatky. No niečo podobné zaviedol aj terajší župan Trnka na rokovaniach krajského zastupiteľstva, avšak po vystúpeniach zástupcov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti župy na poslednom zasadnutí krajského zastupiteľstva už tvrdil, že nevie, či toto je ten najlepší spôsob, ako sa venovať rôznym boľačkám jednotlivých ľudí. Chvála sa počúva ľahko, ale horšie je, ak niekto verejne vystúpi s kritikou pomerov na župe. O to horšie PR je, ak ide o niekoho, kto funguje v tomto systéme.

Apropo školy. To je celkom zaujímavá oblasť, pretože mesto je zriaďovateľom nielen materských, ale aj základných škôl. Dočkáme viacerých situácií obdobných tej, ktorá je momentálne v Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach? Prípadne nejakého „spravodlivého“ veta vo vzťahu k nevymenovaniu riaditeľov školských zariadení?

V kontexte Polačekovho prístupu k hlasovaniu o žalobe mesta na EEI ešte smiešnejšie vyznieva ním prezentovaný zámer, podľa ktorého obnoví výber parkovného mestom. To že tu existuje nejaké predbežné rozhodnutie súdu v Bratislave, o ktorom dokonca sám informoval, tak na tozabudol? Ale čo už… Keď už nám terajší župan Trnka mohol pred voľbami sľubovať, ako sa zasadí o dobudovanie D1 a R2 do Košíc…

Ako to dopadlo so sľubovanou transparentnosťou a odbornosťou na župnom úrade je všetkým známe. Stačí si prečítať správu hlavného kontrolóra.

Za najväčší problém považujem, že pred každými voľbami sa tu z čista jasna vynorí nejaký kandidát, ktorého nám tu pretláčajú rôzne obskúrne politické zoskupenia (rozumej „hodnotovo blízke“ zoskupenie v podobe SAS a KDH) a tieto sa všemožne snažia voličovi podsunúť tzv. placebo efekt zhmotnený v konkrétnom kandidátovi. Ten potom bude v rámci kampane vytvárať apokalyptický obraz fungovania veci verejných s tým, že on to v prípade úspechu vo voľbách dá všetko do poriadku. Hoci aj keď sa hovorí, že volič má krátku pamäť, tak myslím, že výsledok župných volieb nebol až tak dávno, aby naň volič zabudol. A ak si aj v týchto voľbách vyberú Košičania tú správnu „placebo pilulku“, tak k povestnému „Na východe nič nie je“ môžeme s kľudom dodať, že iba: „Chudáci Košičania“(pozdravujem do Bratislavy pán Hlina).

Nástenkové tendre Košickej župy alebo ako sa strápniť pri ich obhajobe

05.03.2019

Šírenie hoaxov a konšpirácii je dnes v móde. V dnešnej dobe nemožno od ľudí očakávať, že si každú informáciu budú starostlivo overovať. Skrátka – nie je na to čas. Ak niekto zvolí za svoj pracovný nástroj šírenie nepodložených informácií a niekedy až klamstiev, tak je to jeho vizitka. Nech si obraz o ňom urobí každý sám. Čo však s takými, ktorí sú [...]

Malá domov TIS a celej Košickej župe

06.02.2019

Keď si myslíte, že o podozrivých praktikách, nekompetentnosti a iných verejných tajomstvách Košickej župy viete všetko a máte pocit, že horšie to už ani nemôže byť. Verte, že môže… Stačí prečítať správu o činnosti hlavného kontrolóra za minulý rok a zistíte, že do pavučiny netransparentnosti na spôsob Košickej župy sú zapletené iné celebrity [...]

Keď firmy Polačekovho riaditeľa obchodovali s dopravným podnikom

25.01.2019

Predstavte si, že po nástupe do funkcie primátora zistíte, že mestský podnik zabezpečujúci hromadnú dopravu vo vašom meste je finančne na kolenách. Za účelom jeho ozdravenia oslovíte takzvaných skúsených krízových manažérov. Máte to? Ok, zatiaľ nič nezvyčajné a celkom logické. A teraz si predstavte, že z oných krízových manažérov jeden roky pôsobil vo firmách [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

robertaksel

Sekera na politických trollov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 40612x
Priemerná čítanosť článkov: 3692x

Autor blogu

Kategórie