Založ si blog

Divadlo a la Žarnay?

Posledné mesiace môžeme sledovať hru, ktorá sa však neodohráva na divadelných doskách, ale na pôde Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach. Hlavnými protagonistami tejto tragikomédie sú súčasný predseda Košického samosprávneho kraja Trnka, poslanec NR SR Žarnay a kandidát na poslanca do mestského zastupiteľstva Papp. Keďže títo traja mušketieri potrebujú svojho kardinála, tak do úlohy hlavného záporáka nominovali nevymenovaného riaditeľa školy Lukácsa.

V júli prebehla médiami správa, že Trnka nevymenuje Lukácsa za riaditeľa školy aj napriek tomu, že vzišiel z riadneho výberového konania organizovaného radou školy. Trnka jeho nevymenovanie odôvodnil najprv tým, že škola potrebuje nového riaditeľa z vonkajšieho prostredia. Neskôr doplnil aj to, že jedným z dôvodov je trestné oznámenie, ktoré podal učiteľ Papp pre podozrenie, že výberové konanie nebolo v súlade so zákonom, ktoré bolo odmietnuté. Napriek týmto vyjadreniam Trnka poveril Lukácsa vedením školy. Trocha absurdné, ale na to sme si v podmienkach košickej župy aj pomaly zvykli.

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20877991/kosicky-zupan-nevymenuje-kandidata-rady-skoly-uzitkoveho-vytvarnictva.html

https://kosicednes.sk/udalosti/konkurz-vyhral-nevymenovany-kandidat-zsolt-lukacs/

Trnka pri nevymenovaní kandidáta na riaditeľa, ktorého mu navrhla príslušná rada školy využil právo veta, ktoré mu dáva zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Župa preto vypísala nové výberové konanie na post riaditeľa tejto školy.

Istotne sa pýtate akú úlohu v tejto hre hrá oceneniami ovenčený bojovník proti korupcii a klientelizmu Oto Žarnay, ktorý sa takpovediac z večera do rána prehupol z pozície ukrivdeného, šikanovaného a prepusteného učiteľa do kresla poslanca NR SR. No najprv je potrebné pripomenúť jeho vystúpenie v NR SR k právu veta zo strany zriaďovateľa školy: „Právo veta starostu, primátora či následne miestnych poslancov hlasujúcich v kvalifikovanej väčšine voči legitímne navrhnutému kandidátovi na post riaditeľa školy či školského zariadenia pri dodržaní všetkých zákonných podmienok sa javí ako hrubý zásah do demokratickej samosprávy školy a školského zariadenia. Právo veta dáva priestor nielen politizácii tohto prostredia, ktoré by a priori malo zostať apolitické, ale aj klientelizmu a osobným predsudkom.“ (http://tv.nrsr.sk/videokanaly/klub/7/O%C4%BDANO?id=165069&page=292 zo dňa 14.09.2016).

V tom čase Žarnay považoval právo veta zriaďovateľa školy za niečo nedemokratické, čo je potrebné zrušiť, ale vyzerá to tak, že po župných voľbách plných prekvapení (minimálne v Košickom kraji) sa situácia zmenila. Právo veta zriaďovateľa už nie je potrebné úplne zrušiť, ale iba modifikovať, resp. podmieniť jeho využitie konkrétnymi dôvodmi.

https://www.topky.sk/cl/100535/1708259/Zarnay-navrhuje-upravit-kompetencie-zriadovatela-skoly

Nuž čo už, časy sa zmenili, na župe vládne nový spriaznený kandidát, tak prečo si zatvárať zadné vrátka, všakže? Alebo ak to robí Trnka, tak už to politizácia školstva, proti ktorej tak urputne bojujete, nie je?

Druhé dejstvo sa rozohralo na augustovom zasadnutí krajského zastupiteľstva, na ktorom župan Trnka dovolil vystúpiť učiteľovi Pappovi. Papp vo svojom vystúpení prezentoval srdcervúci príbeh o svojich príkoriach na tejto škole zahŕňajúcich všetky nekalosti od mobbingu, bossingu a dokonca až po krivé obvinenie. Po ňom sa prítomným prihovoril poslanec NR SR Žarnay a  poukázal na paralelu príbehu Pappa s príbehom z roku 2013, hlavným aktérom ktorého bol vtedy neznámy a šikanovaný učiteľ. Ten učiteľ, podľa ktorého bolo jedným z prejavov šikany zo strany vedenia školy aj to, že na obed musel čakať spoločne so žiakmi školy. Dokonca museli učitelia sedieť so žiakmi pri jednom stole. Proste šikana. Však pán poslanec?

Tretie dejstvo sa začalo odohrávať, keď médiá upozornili na to, že opätovné výberové konanie na riaditeľa ŠUV vyhral už raz nevymenovaný kandidát Lukács. Tentoraz za neho hlasovalo všetkých 14 členov rady školy, čo znamená, že za neho hlasoval aj zástupca zriaďovateľa – košickej župy. Grandiózne finále zo strany (zatiaľ) dvoch udatných mušketierov nenechalo na seba čakať, pretože Papp a Žarnay sa domáhali účasti na zasadnutí rady školy, aby sa oni sami (!) mohli presvedčiť, že výberové konanie prebehne transparentne. Samozrejme rada školy ich požiadavku zamietla s tým, že na základe usmernenia z Ministerstva školstva nie je účasť verejnosti na výberovom konaní prípustná.

Žarnay túto skutočnosť predsa nemohol nechať tak a preto zaslal Trnkovi list, v ktorom mal vysloviť podozrenie, že priebeh výberového konania bol netransparentný. Samozrejme, ako inak. Veď keď nebola povolená účasť Žarnaya ako etalónu transparentnosti, tak sa tam museli diať nejaké nekalosti. Lenže tento pán poslanec si pri svojom presvedčení o tom, že on jediný je nositeľom absolútnej pravdy a čistoty asi neuvedomuje, že už len samotná prítomnosť jeho osoby a osoby jeho protežanta, ktorý verejne obvinil svojich kolegov z toho, že poberajú plat a nechodia do práce, môže niektorých členov rady školy odradiť od toho, aby sa správali pri svojom hlasovaní slobodne. Alebo si túto skutočnosť pripustiť nedokáže?

Je veľká škoda, že Žarnay nebol taký zástanca transparentnosti v čase, keď župan Trnka zmenil internú smernicu župy, ktorou bolo zrušené zverejňovanie zákaziek s nízkou hodnotou na internete.  Vtedy bolo treba Trnkovi napísať list a informovať o ňom všetky košické médiá, určite by ho predseda vypočul, veď Žarnay bol predsa hlavným garantom Trnkovho volebného programu v oblasti školstva (!).

No ale o čo tu naozaj ide? Mgr. Papp totiž kandiduje do mestského zastupiteľstva za stranu Spolu – občianska demokracia. Za rovnakú stranu kandiduje do mestského zastupiteľstva aj Žarnay. Sled udalostí vo mne vyvoláva otázku, či to celé nesmeruje len k jedinému a tým je propagácia osôb Žarnaya a Pappa pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami? Veď prečo meniť modus operandi známy z predchádzajúcich rokov, keď niekto vystúpi ako biela vrana, ktorú následne voliči katapultujú do rôznych verejných funkcií? Ak je to pravda, tak bravó, skvelé divadelné predstavenie na doskách krajského zastupiteľstva a Školy úžitkového výtvarníctva za asistencie župana Trnku.

Jedinou otázkou ostáva, ako celú túto divadelnú hru nazvať? Užitočný idiot?

Nástenkové tendre Košickej župy alebo ako sa strápniť pri ich obhajobe

05.03.2019

Šírenie hoaxov a konšpirácii je dnes v móde. V dnešnej dobe nemožno od ľudí očakávať, že si každú informáciu budú starostlivo overovať. Skrátka – nie je na to čas. Ak niekto zvolí za svoj pracovný nástroj šírenie nepodložených informácií a niekedy až klamstiev, tak je to jeho vizitka. Nech si obraz o ňom urobí každý sám. Čo však s takými, ktorí sú [...]

Malá domov TIS a celej Košickej župe

06.02.2019

Keď si myslíte, že o podozrivých praktikách, nekompetentnosti a iných verejných tajomstvách Košickej župy viete všetko a máte pocit, že horšie to už ani nemôže byť. Verte, že môže… Stačí prečítať správu o činnosti hlavného kontrolóra za minulý rok a zistíte, že do pavučiny netransparentnosti na spôsob Košickej župy sú zapletené iné celebrity [...]

Keď firmy Polačekovho riaditeľa obchodovali s dopravným podnikom

25.01.2019

Predstavte si, že po nástupe do funkcie primátora zistíte, že mestský podnik zabezpečujúci hromadnú dopravu vo vašom meste je finančne na kolenách. Za účelom jeho ozdravenia oslovíte takzvaných skúsených krízových manažérov. Máte to? Ok, zatiaľ nič nezvyčajné a celkom logické. A teraz si predstavte, že z oných krízových manažérov jeden roky pôsobil vo firmách [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Na Orave našli mŕtve telo s bodnou ranou, nevylúčili cudzie zavinenie

10.05.2024 18:21

Prípadom sa zaoberajú žilinskí kriminalisti.

Steve Bannon

Trumpov exporadca Bannon neuspel s odvolaním v kauze pohŕdania Kongresom

10.05.2024 16:44

Teraz mu hrozí, že si trest bude musieť odpykať.

Zbraň, pištoľ, náboj, vražda, výstrel

Počas vyučovania na spolužiakov a učiteľa vytiahol atrapu pištole, voči 17-ročnému mladíkovi zakročila polícia

10.05.2024 16:18

Policajti v Trnave predpoludním zasahovali proti 17-ročnému študentovi jednej zo stredných škôl.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

V Česku je na sankčnom zozname, ušiel na Slovensko. PS žiada vnútro konať v prípade proruského špióna

10.05.2024 14:49

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vraj žiadne ohrozenie nevidí a konať nebude.

robertaksel

Sekera na politických trollov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 40831x
Priemerná čítanosť článkov: 3712x

Autor blogu

Kategórie