Založ si blog

Keď firmy Polačekovho riaditeľa obchodovali s dopravným podnikom

Predstavte si, že po nástupe do funkcie primátora zistíte, že mestský podnik zabezpečujúci hromadnú dopravu vo vašom meste je finančne na kolenách. Za účelom jeho ozdravenia oslovíte takzvaných skúsených krízových manažérov. Máte to? Ok, zatiaľ nič nezvyčajné a celkom logické. A teraz si predstavte, že z oných krízových manažérov jeden roky pôsobil vo firmách obchodujúcich s týmto mestským podnikom a vy z neho v tomto podniku urobíte rovno predsedu predstavenstva, ktorý ma dohliadať na jeho finančné ozdravenie! To už nie je tak v pohode však? Neveríte? Nuž aj takúto podobu môžu mať FUNGUJÚCE KOŠICE.

 

Novozvolenému primátorovi Košíc zatiaľ nejde karta – aspoň čo sa personálnych nominácií týka. Naposledy mala verejnosť možnosť dozvedieť sa, že člen predstavenstva DPMK Gima je jedným z aktérov kauzy budovy s tmavomodrou fasádou v centre Košíc. Hovorí sa, že sto ľudí – sto chutí, ale problém je, keď niekto koná v rozpore so stanoviskom Krajského pamiatkového úradu! Alebo ešte horšie, keď odmieta zaplatiť pokutu 40 eur uloženú mu za to mestom. Toho mesta, ktorého záujmy má ako jeho nominant v predstavenstve DPMK chrániť! Súčasný primátor o tomto probléme samozrejme nevedel, hoci tohto pána ako jedného z trojice krízových manažérov vraj osobne poprosil o pomoc pri riešení situácie v tomto podniku. OK.

 

Tento problém je už snáď vyriešený. Veď o tom už informoval dokonca aj sám riaditeľ magistrátu M. Čop, ktorý je zhodou okolností aj predsedom predstavenstva DPMK. Čop bol Polačkom verejnosti predstavený ako ďalší z krízových manažérov, ktorí majú dať dokopy veci v DPMK. Odbornosť samotného Čopa má byť daná jeho pôsobením vo viacerých firmách spadajúcich do nadnárodnej skupiny UNIPETROL.

 

Mgr. Marcel Čop v minulosti pôsobil konkrétne vo firmách MOGUL SLOVAKIA, s.r.o., REO AMOS SLOVAKIA, s.r.o. a UNIPETROL SLOVENSKO, s.r.o.. Tieto firmy sa zaoberajú alebo sa okrem iného zaoberali aj obchodovaním s olejmi a mazivami.

 

Krátko po predstavení nového krízového manažmentu bola verejnosť prostredníctvom článku v košickom Korzári informovaná o tom, že DPMK je tesne pred kolapsom, pretože podnik trápi množstvo nevyplatených faktúr a vysoké záväzky.

https://kosice.korzar.sme.sk/c/22007234/polacek-dopravny-podnik-ma-velke-zavazky-a-mnozstvo-nevyplatenych-faktur.html

 

A teraz k veci. Čo majú spoločnosti, kde v minulosti pôsobil terajší riaditeľ Magistrátu mesta Košice a predseda predstavenstva DPMK spoločné s týmto mestským podnikom?

 

Na internetovej stránke, kde DPMK zverejňuje zmluvy a faktúry možno nájsť množstvo faktúr vystavených firmou MOGUL SLOVAKIA, s.r.o. za dodávky rôzneho materiálu alebo olejov v období, keď konateľom tejto firmy bol Mgr. Čop. Spolu ide o desiatky tisíc eur!

Kto neverí, môže sa presvedčiť na tomto linku:

https://www.dpmk.sk/dpmk/zmluvy?typ=Fakt%C3%BAra&partner=MOGUL%20SLOVAKIA%2C%20s.r.o.&cena_od=&cena_do=&datum_od=&datum_do=&page=0

 

O niečo menšie sumy a menej faktúr ide v prípade firmy REO AMOS SLOVAKIA, s.r.o., v ktorej Čop v minulosti tiež pôsobil:

https://www.dpmk.sk/dpmk/zmluvy?typ=Fakt%C3%BAra&partner=REO+AMOS+SLOVAKIA%2C+s.r.o.&cena_od=&cena_do=&datum_od=&datum_do=

 

Inak to nie je ani v prípade firmy UNIPETROL SLOVENSKO s. r. o., ktorá tiež v minulosti obchodovala s DPMK:

https://www.dpmk.sk/dpmk/zmluvy?typ=All&partner=UNIPETROL+SLOVENSKO+s.+r.+o.&cena_od=&cena_do=&datum_od=&datum_do=

 

Takže človek, ktorý v minulosti pôsobil vo firmách obchodujúcich s DPMK teraz sedí na stoličke predsedu predstavenstva DPMK a má dohliadať na jeho reštrukturalizáciu. Minimálne zaujímavá situácia 🙂

 

Iste, nejeden zo zástancov súčasného vedenia mesta by mohol namietať, že funkcie v orgánoch mestských podnikov predsa neurčuje primátor na základe vlastnej ľubovôle, ale schvaľuje ich mestské zastupiteľstvo. S tým by sa dalo aj súhlasiť, keby súčasné vedenie mesta v ňom nemalo pohodlnú (takpovediac ústavnú) väčšinu. A to schvaľovalo týchto krízových čávov v DPMK na návrh, ktorý im nepredložil nikto iný ako súčasný pán primátor.

 

V tejto súvislosti sa natíska otázka, či polačekovi poslanci vedeli o biznisovej minulosti pána Čopa týkajúcej sa DPMK? Alebo ak o tom vedeli, tak či im to nevadí? Minimálne v prípade poslanca a čerstvého člena dozornej rady DPMK p. Ihnáta, ktorý je inak vskutku príjemným povolebným prekvapením, by som sa čudoval, ak by túto skutočnosť prešiel iba obyčajným mávnutím ruky. Nemenej zaujímavé by bolo vedieť, aký je celkový postoj všetkých členov dozornej rady DPMK – áno p. Burdigu nevynímajúc – k tejto záležitosti, pretože to zatiaľ zaváňa možným konfliktom záujmov.

 

Zámerne hovorím možným konfliktom záujmov, pretože nikto z verejnosti a trúfam si povedať, že ani z poslancov nevie, či DPMK eviduje voči spoločnostiam, v ktorých Čop v minulosti pôsobil, nejaké dlhy alebo či tieto dlhy boli už zaplatené. A hlavne, kedy boli zaplatené… Viete si predstaviť, že by tieto dlhy (ak by existovali) boli zaplatené až po nástupe nového vedenia DPMK? Alebo ak by o splátkových kalendároch a úhrade dlhov voči týmto spoločnostiam rozhodoval človek, ktorý v týchto firmách pôsobil? Nevyvoláva to ani promile pochybností o možnom konflikte záujmov?

 

Netreba zabúdať, že tento človek je súčasne aj riaditeľom Magistrátu mesta Košice…

 

Samozrejme DPMK bude v budúcnosti potrebovať oleje a mazivá, s ktorými okrem iných obchodujú aj firmy v minulosti spojené s p. Čopom. Ako budú zabezpečené nákupy týchto tovarov pre DPMK v budúcnosti? Spochybňovanie budúcich verejných obstarávaní, okolo ktorých sa tieto spoločnosti čo i len mihnú je zaručené, pretože toto si konkurencia nenechá ujsť.

 

Pripúšťam, že existuje ešte možnosť, že pán primátor Polaček o týchto skutočnostiach nevedel rovnako ako v prípade „fasádovej kauzy“ p. Gimu. Ak by to tak naozaj bolo a primátor to dá opäť na nevedka, tak predpokladám obdobný tzv. „koberčekový scenár“ zakončený žltou kartou a zdvihnutým prstom. A ukazovák to asi nebude… I keď isto nemožno vylúčiť zásah v podobe neoficiálnych a nepodpísaných PR článkov v lokálnych médiách, že ako je to všetko len bublina a vlastne o nič nejde… Len si treba uvedomiť, že Košice nie sú Humenné – ale to už je iná story, ktorú si môžeme povedať nabudúce 🙂

 

Tak či onak, faktom zostáva, že Polačekovi nominanti, presnejšie ich minulosť či už v podobe estetických chúťok alebo biznisových záležitostí nedovolí zabudnúť na ich spoločné pomenovanie v podobe už zľudoveného NÁŠ ČLOVEK, resp. NAŠI ĽUDIA.

Nástenkové tendre Košickej župy alebo ako sa strápniť pri ich obhajobe

05.03.2019

Šírenie hoaxov a konšpirácii je dnes v móde. V dnešnej dobe nemožno od ľudí očakávať, že si každú informáciu budú starostlivo overovať. Skrátka – nie je na to čas. Ak niekto zvolí za svoj pracovný nástroj šírenie nepodložených informácií a niekedy až klamstiev, tak je to jeho vizitka. Nech si obraz o ňom urobí každý sám. Čo však s takými, ktorí sú [...]

Malá domov TIS a celej Košickej župe

06.02.2019

Keď si myslíte, že o podozrivých praktikách, nekompetentnosti a iných verejných tajomstvách Košickej župy viete všetko a máte pocit, že horšie to už ani nemôže byť. Verte, že môže… Stačí prečítať správu o činnosti hlavného kontrolóra za minulý rok a zistíte, že do pavučiny netransparentnosti na spôsob Košickej župy sú zapletené iné celebrity [...]

Rok úpadku Košickej župy

04.01.2019

Udalosti decembrového zasadnutia krajského zastupiteľstva v plnej kráse odhalili to, o čom sa v Košickej župe už nahlas hovorí. Neodbornosť, neschopnosť a výhovorky z úst župana Trnku sú síce už na dennom poriadku, ale keď sa k tomu pridá esencia v podobe hysterického záchvatu zlosti v podaní najvyššieho predstaviteľa župy, tak obraz o ročnom fungovaní župy [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

robertaksel

Sekera na politických trollov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 40710x
Priemerná čítanosť článkov: 3701x

Autor blogu

Kategórie