Založ si blog

Rok úpadku Košickej župy

Udalosti decembrového zasadnutia krajského zastupiteľstva v plnej kráse odhalili to, o čom sa v Košickej župe už nahlas hovorí. Neodbornosť, neschopnosť a výhovorky z úst župana Trnku sú síce už na dennom poriadku, ale keď sa k tomu pridá esencia v podobe hysterického záchvatu zlosti v podaní najvyššieho predstaviteľa župy, tak obraz o ročnom fungovaní župy pod jeho vedením je namaľovaný. Už chýbalo len povestné búchanie „pästičkou“ po stole… Podobne ako v časoch dávno minulých za éry bývalého ministra za HZDS, ktorý končil svoje pôsobenie na poste ministra pôdohospodárstva na tlačovke zvolanej pred maštaľou.

Škandál s prerozdeľovaním počtov žiakov prvých ročníkov na stredných školách predstavuje jeden z posledných „úspechov“ kompetentných úradu košickej župy. Župa, ktorá je svojim spôsobom v očiach bežných ľudí neviditeľná sa teraz svojim rozhodnutím dotkla života obyčajných ľudí – učiteľov, študentov a ich rodičov. A títo to veru vedeniu župy dali riadne pocítiť. Nepomohli veru ani pripravený čajík a pagáče, ktoré si vedenie župy prichystalo pre protestujúcich študentov v snahe predstierať ľudský prístup a úprimný záujem o riešenie ich problémov, ktoré samo vedenie župy spôsobilo… A keď už nefunguje zázračný „stolček prestri sa“, tak prišli na rad jedovaté reči o záhadných manipulátoroch a organizátoroch študentov – to už sme v priebehu minulého roka niekde videli, však? No nepomohlo ani to, ani reči trollov oddaných súčasnému vedeniu župy a po historicky najväčšom proteste študentov pred budovou župného úradu, protestovali študenti proti praktikám košickej župy aj na decembrovom zasadnutí krajského zastupiteľstva, kde ich prišlo niečo cez 150.

Ďurovčík: Správa o stave Košickej župy

V dusnej atmosfére dotváranej davom nespokojnej verejnosti vystúpil krajský poslanec E. Ďurovčík, ktorý zhrnul rok Trnkovho pôsobenia na Košickej župe. Neboli to veru slová chvály, na ktoré je Trnka zvyknutý od svojich trollov v diskusiách pod PR článkami v mainstreamových médiách. Že sa v podaní Ďurovčíka nejednalo o plánovanú PR akciu pripravenú marketingovým oddelením župy, tak tomu zodpovedala aj samotná panická reakcia Trnku. Trnka dusiaci sa vo vlastnej šťave v nej zrazu nielenže zabudol nahodiť svoj povestný úsmev č. 4, ale akosi mu začalo robiť problémy správne skloňovanie – typický východniarsky prízvuk nevynímajúc.

Reči v podobe nejakých kriminálnych aktivít zo strany niektorých riaditeľov domovov sociálnych služieb, o ktorých on síce vie ale je ťažké ich dokázať len podčiarkli to, o čom sa už dávno vie a teda postavte chlapca mimo dopredu nalinajkovaného rámca a o srandu bude postarané. Sranda by to aj bola, keby sa totiž nejednalo o najvyššieho voleného predstaviteľa regionálnej samosprávy. Inak tragikomédia v hlavnej úlohe s týmto mladým mužom zrelým na tabletku alebo rovno na prechádzku pred košickým magistrátom. Osobne by som mu odporučil tú prechádzku – aspoň by na chvíľu vystúpil zo svojej toxickej bubliny, ktorú si za ten rok stihol okolo seba vytvoriť. Pre Trnku, poníženého aplauzom a potleskom zo strany verejnosti za každé jedno vystúpenie ním nenávidených poslancov smeru, mohlo byť akou – takou náplasťou ešte reakcia ďalšieho pekára zo strany pravicového tábora – Kravčíka. Ten neostal svojej povesti nič dlžný a celému osadenstvu servíroval svoje muchotrávky plné jedovatého populizmu v duchu hesla – ZA VŠETKÝM HĽADAJ KOČNERA.

Pokiaľ za to, do akej situácie dospelo regionálne školstvo za bačovania súčasného vedenia župy môže Kočner, tak za všetko ostatné môže súčasná vládna koalícia. Či už je to „zrazu“ objavená kompetencia týkajúca sa určovania maximálneho počtu prvákov stredných škôl, o ktorú sa podľa vlastného vyjadrenia Trnka „nepýtal“, alebo „neskoré“ doručenie vyhlášky upravujúcej kritéria pre uplatňovanie tejto kompetencie zo strany ministerstva školstva. Samozrejme… Veď čo na tom, že vyhláška bola zverejnená v zbierke zákonov začiatkom septembra. Že ani sám Trnka nemá informácie o tom, aká je uplatniteľnosť absolventov stredných škôl na trhu práce v odbore, ktorý vyštudovali? Za to určite môže niekto iný – najlepšie predstavitelia súčasnej vládnej koalície.

Nechajme však udalosti posledného zasadnutia krajského zastupiteľstva a poďme sa pozrieť na to, aký bol rok 2018 v podaní „vládnutia“ Trnku na Košickej župe.

Trnka pri bilancovaní prvého roka svojho mandátu povedal, že nezvládol iba komunikáciu v oblasti školstva (kauza prváci a menovanie riaditeľov). Netreba byť prehnane skromný, pretože toho čo na župe nezvládli je omnoho viac ako toho čo zvládli – čo vlastne zvládli?

Čo tak (ne)čerpanie eurofondov? Za rok fungovania Košickej župy pod vedením Trnku a jeho ansámblu je čerpanie eurofondov minimálne. To že sa kraj nezapojil do žiadnej z výziev na podávanie projektov je naozaj „obdivuhodné“. Prečo Nitrianska župa tieto financie čerpať vie a v Košiciach to nejde? Na vine sú samozrejme zlí bratislavskí úradníci a ministerstvá. Ako inak!

Kauza sečovského elokovaného pracoviska „vyriešená“ jednoduchým rozhodnutím v podobe prestaneme platiť. Toto si zapamätajme, pretože to bude o pár rokov „druhý košický strelingstav“. Že Trnka o možnosti odstúpenia od zmluvy s prenajímateľom vedel už od januára 2018? Nevadí! Veď hlavne, že ako tvrdí „ušetril viac než 800 tisíc eur“… Čo na tom, že škola od januára do septembra ďalej platila prenajímateľovi za tieto priestory – pritom ročné nájomné predstavuje cca 800 tisíc eur. Nejako tie čísla „nesedia“. To že sa v prípade finančných prostriedkov na nájom jedná o financie štátneho rozpočtu, ktoré môže štát požadovať späť, tak o tom sa asi tiež zabudol zmieniť. Stačí kúzelný zvrat: „UŠETRILI SME“. Ale podrobnosti, čo sme vlastne spravili a ako sme to spravili, tak to nepovieme 😊 Skoro už ako za Mečiara – ten tiež hovorieval: „viem, ale nepoviem“…

Zlaté padáky pre odchádzajúcich zamestnancov, na vyplatenie ktorých nebol žiadny nárok, čo konštatoval vo svojej správe aj sám hlavný kontrolór župy? Trnka spolu s riaditeľom župného úradu Ďorkom vtedy svorne tvrdili, že nebyť kolektívnej zmluvy uzavretej ešte jeho predchodcom Trebuľom, tak k vyplateniu státisícového odstupného by nedošlo. To že toto tvrdenie kríva takpovediac na obe nohy, tak o tom som už písal tu. Trnka však ukázal ako znegovať sám seba, pretože v decembri uzavrel ďalší dodatok ku „Trebuľovej“ kolektívnej zmluve, v ktorom výslovne dohodol, že nárok na vyplatenie odstupného patrí aj tým zamestnancom, ktorí skončia pracovný pomer dohodou bez uvedenia dôvodu. Čiže Trnka „uzákonil“ práve to, o čom on sám predtým tvrdil, že to vyplývalo z dokumentov, ktoré mu tam zanechal Trebuľa. Zaujímavý obrat!

Netreba zabúdať ani na externých poskytovateľov služieb, ktoré by si mala župa vedieť zabezpečiť prostredníctvom svojich zamestnancov. Právne služby, ktoré sú v súčasnosti župe poskytované viacerými právnymi kanceláriami ako to bolo počas Trebuľovej a Bauerovej éry dokopy? Rôzne audity, GDPR počínajúc a IT končiac, ktoré vyhráva tá istá spoločnosť. V dôsledku umelého rozdelenia zákazky sa podarilo KSK vyhlásiť dve samostatné verejné obstarávania pod limitom, pre ktorý zákon o verejnom obstarávaní prikazuje zverejniť tieto obstarávania vo vestníku. A mohli tak urobiť „potichúčku“ bez toho, aby dali možnosť akýmkoľvek iným spoločnostiam vôbec predložiť ponuku. Zaujímavá paralela s nástenkovým tendrom. Ďalšie spojítko, tentokrát s kauzou „Piešťanského CT“, možno nájsť pri pohľade na cenu za tieto služby, pretože KSK sa ich podarilo „vysúťažiť“ o päťnásobne viac ako v iných krajoch.

Posledné Trnkove slová o tom, že za uplynulý rok na košickej župe spravil všetko, čo chcel a sľúbil, a to čo nespravil, tak za to vlastne môžu župní úradníci, ktorí „vlastne nerobia nič“ predstavujú foklór maskujúci neschopnosť súčasného vedenia. Trnka vlastne len potvrdil, že od januára minulého roka, kedy po zbabranej príprave zastupiteľstva tvrdil, že na vine sú úradníci, ktorí sú buď málo proaktívni alebo jeho aktivity sabotujú, sa v podstate nič nezmenilo. Ubehol rok a aj po masívnych personálnych výmenách na župnom úrade sú to stále úradníci, ktorí brzdia rozvoj kraja.

O nelichotivých výsledkoch ostatných kontrol na župnom úrade sa však zabudol zmieniť (výsledky tutu).

Že za jeden z najväčších problémov považuje odlievanie peňazí v školstve? Verejnosť má stále v pamäti Trnkove slová o tom, ako sa ho niekto v súvislosti s kauzou elokovaného pracoviska v Sečovciach pokúšal vydierať. Prečo vtedy župan milujúci mediálnu a spoločenskú pozornosť nezašiel za vyšetrovateľmi a v spolupráci s nimi neodhalil tieto – jemu známe osoby – priamo pri čine? Veď ak by sa mu podarilo odhaliť „mafiu v školstve“, ktorú tak rád pri každej príležitosti spomína, istotne by sa o ňom hovorilo pomaly ako o osobnosti uplynulého roka. O bielej vrane nehovoriac. Len aby sa neskôr neukázalo, že tí povestní taliani sú momentálne k župnému úradu bližšie ako kedy boli – bohato by stačilo, ak by niektoré nové tváre pôsobiace v župnom úrade boli k svojej profesnej minulosti úprimné…

Uplynulý rok poskytol viacero dôkazov, že Trnka mentálne a osobnostne na funkciu župana nedorástol. Nejde pritom len o jeho „fejsbúkové životy“ alebo tragický verbálny prejav, či iné – povedzme – extempore „dezorientovaného“ mladého muža. To že projekt Trnka je „podvod“ bolo jasné už po troch mesiacoch jeho „vládnutia“ – jeho činy jasne dokazujú, svedkami akého podvodu na voličoch sme sa stali. Trnka by si mal konečne uvedomiť, že voľby už skončili – úspešne pre neho – a nastal čas zahodiť stranícke tričká, pretože je potrebné makať v prospech všetkých občanov Košického kraja. Za rok vo funkcii predsedu samosprávneho kraja to nedokázal. Prostredníctvom svojich vyjadrení a výstupov totiž dokázal to, čo sa nepodarilo ani jednému z jeho predchodcov – ešte viac rozdeliť už tak polarizovanú spoločnosť a degradovať funkciu predsedu samosprávneho kraja a jeho úrad.

Rok 2018 bol preto rokom, v ktorom krivka úpadku košickej župy nabrala až príliš strmý sklon.

Nástenkové tendre Košickej župy alebo ako sa strápniť pri ich obhajobe

05.03.2019

Šírenie hoaxov a konšpirácii je dnes v móde. V dnešnej dobe nemožno od ľudí očakávať, že si každú informáciu budú starostlivo overovať. Skrátka – nie je na to čas. Ak niekto zvolí za svoj pracovný nástroj šírenie nepodložených informácií a niekedy až klamstiev, tak je to jeho vizitka. Nech si obraz o ňom urobí každý sám. Čo však s takými, ktorí sú [...]

Malá domov TIS a celej Košickej župe

06.02.2019

Keď si myslíte, že o podozrivých praktikách, nekompetentnosti a iných verejných tajomstvách Košickej župy viete všetko a máte pocit, že horšie to už ani nemôže byť. Verte, že môže… Stačí prečítať správu o činnosti hlavného kontrolóra za minulý rok a zistíte, že do pavučiny netransparentnosti na spôsob Košickej župy sú zapletené iné celebrity [...]

Keď firmy Polačekovho riaditeľa obchodovali s dopravným podnikom

25.01.2019

Predstavte si, že po nástupe do funkcie primátora zistíte, že mestský podnik zabezpečujúci hromadnú dopravu vo vašom meste je finančne na kolenách. Za účelom jeho ozdravenia oslovíte takzvaných skúsených krízových manažérov. Máte to? Ok, zatiaľ nič nezvyčajné a celkom logické. A teraz si predstavte, že z oných krízových manažérov jeden roky pôsobil vo firmách [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

robertaksel

Sekera na politických trollov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 40688x
Priemerná čítanosť článkov: 3699x

Autor blogu

Kategórie