Založ si blog

KOŠICKÝ EKO MASAKER

Po novembrových komunálnych voľbách nastal v Košiciach ojedinelý úkaz, pretože do poslaneckých lavíc a do vedenia mesta zasadli v prevažnej miere aktivisti. Proti vzniknutej situácii by v zásade človek nemohol namietať, nakoľko sa zdá, že konečne nastanú časy, keď agendou komunálnych politikov budú témy bytostne sa dotýkajúce života bežných ľudí. Horšie však je, keď si úzka skupinka aktivistov sprivatizuje verejné témy a vo vzťahu k určitému druhu problémov, na ktoré ešte nedávno hlasno poukazovala, uplatňuje zrazu tzv. princíp selektívnej slepoty. Čo môže byť dôvodom a komu by sa to mohlo hodiť, tak na to sa pozrieme bližšie v tomto blogu.

Začiatkom tohto roka viacerých Košičanov pobúrila správa, že došlo k zbúraniu starej secesnej vily na Palackého ulici. K zbúraniu tejto vily totiž došlo bez súhlasu pamiatkového úradu. Mesto Košice ako stavebný úrad nemuselo pred rozhodnutím požiadať pamiatkový úrad o súhlas, pretože vila nebola zapísaná zozname kultúrnych pamiatok. Čo na to naši košickí aktivisti? V poriadku, všetko je v súlade so zákonom – vila nebola zapísaná v zozname pamiatok, tak nie je problém. Napokon veď aj tak ide o neudržiavanú stavbu v dezolátnom stave. Žiadny problém!

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Že s investičným zámerom je spojený aj výrub tam rastúcich stromov – maklúr pomarančových a bázových kríkov, je snáď každému jasné. Keďže podľa tvrdení košických aktivistov a investora sa jedná neudržiavané dreviny s korunou mohutného neriadeného vzrastu, tak postačí aj náhradná výsadba. Podmienka formálneho odporu zo stranu zainteresovaných splnená! Ako inak… Žiadny problém!

Apropo investičný zámer

Na mieste, na ktorom dlhé roky stála secesná vila a rástli stromy, v tieni korún ktorých sme hľadali útočisko pred slnkom ako deti vracajúce sa z mestskej plavárne vyrastie budova so supermarketom a bytmi. Zaujímavosťou je, že plánovaná výstavba, ktorej predchádzalo zbúranie starej (ne)kultúrnej (ne)pamiatky a likvidácia zelene v našom meste prešla za tichého mlčania všetkých zainteresovaných. Nikomu z večne protestujúcich petičiarov (rozumej košických aktivistov) nevadilo, že v centre mesta opäť raz vyrastie ďalší supermarket s plochou do 400 m2! Spomeňme si na ten humbuk okolo výstavby neďalekého Auparku… Celý administratívny proces súvisiaci s týmto developerskym projektom sa začal v roku 2018 – ešte za éry zastupujúceho primátora M. Petruška zo stajne SMER – SD. Zaujímavé, že ani táto skutočnosť nepohla s košickými aktivistami, ktorí kandidovali v komunálnych voľbách združení v projekte ZA FUNGUJÚCE KOŠICE, pričom líder tohto projektu J. Polaček sa v kampani hotoval, že ukončí zlaté časy developerov v Košiciach.

A tak plynul čas, kým rozhodnutie o povolení výrubu stromov nadobudlo právoplatnosť a rúbanie sa môže začať. A veru že to bolo rúbanie… Behom dňa padli všetky stromy, na ktoré sa vzťahovalo povolenie na výrub… Po odchode ťažkých mechanizmov ostal na tomto mieste doslova hrozivý obraz pripomínajúci spúšť, ktorú po sebe zanechalo použitie neslávne známeho Agent Orange Američanmi vo Vietname. Ostali iba oči pre plač. Čistý masaker!

Foto na: https://www.facebook.com/1120167890/posts/10217718172362300/

Apropo investor

A viete kto je tým investorom, ktorý sa rozhodol zapojiť sa do ľúteho developerského boja v Košiciach?? Nikto iný ako firma LABAŠ. O rodinnom prepojení na jedného z popredných košických aktivistov asi netreba ani hovoriť. O Košických aktivistoch sa už všeličo popísalo. Jeden z názorov, ktorý na nich majú bežní ľudia je, že protestujú proti všetkému alebo za niečo – hlavne že protestujú. Že prostredníctvom svojich aktivít otvorili dvere do politiky viacerým ľudom, o ktorých politickej spôsobilosti možno mať pochybnosti? Osobne v tom nevidím problém, pretože vstup aktivistov do politiky je len dôsledok neriešenia problémov bežných ľudí, ktorí sa napokon sami presvedčia o správnosti alebo nesprávnosti svojho rozhodnutia vo voľbách.

Jedno však aktivistom nemožno uprieť – to že sú svojim spôsobom mienkotvorní – najmä v čase, keď bolo mesto ovládané chlapcami z vládnej strany. Ono to v čase vlády Smeru v Košiciach totiž nebolo ani také ťažké, pretože námetov na protesty a aktivizmus bolo na rozdávanie. Stačilo ak vedenie mesta vydalo akékoľvek rozhodnutie v prospech akéhokoľvek investora a bolo vymaľované. O to viac ma zaujíma odpoveď na otázku, prečo táto nikdy nemlčiaca skupina aktivistov sa rázne nepostavila na obranu zelene na mieste, kde je jej žalostne málo a rovnako nemala zásadný problém s výstavbou ďalšieho polyfunkčného objektu?? To naozaj stačí iba náhradná výsadba stromov niekde v inej mestskej časti? Nevadí ani zhoršenie dopravných podmienok obyvateľov susedných domov? Čo statická doprava? Veď hneď vedľa zamýšľaného objektu sa nachádza jediný vjazd a výjazd autobusov z hlavnej autobusovej stanice… Že dopravu na križovatke Palackého riadia denne traja – štyria policajti? V pohode?

Otázky ohľadne nepochopiteľného mlčania aktivistov vo mne vyvoláva ich „principiálny“ postoj napríklad proti výstavbe parkoviska na Ludmanskej alebo proti nadstavbe nad OD Mier… Nedávno sa tu riešilo orezávanie konárov pri cestách… Hlavne že sa v Košiciach bude rúbať menej stromov ako to sľúbil dlhoročný aktivista a teraz trojnásobny poslanec pán Rovinský!

Pevne verím, že dôvodom mlčania nie sú osobné alebo obchodné prepojenia na investora zo strany podporovateľov súčasného vedenia mesta.

Pretože ak sa mýlim, tak vážení – vitajte v aktivistokracii!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nástenkové tendre Košickej župy alebo ako sa strápniť pri ich obhajobe

05.03.2019

Šírenie hoaxov a konšpirácii je dnes v móde. V dnešnej dobe nemožno od ľudí očakávať, že si každú informáciu budú starostlivo overovať. Skrátka – nie je na to čas. Ak niekto zvolí za svoj pracovný nástroj šírenie nepodložených informácií a niekedy až klamstiev, tak je to jeho vizitka. Nech si obraz o ňom urobí každý sám. Čo však s takými, ktorí sú [...]

Malá domov TIS a celej Košickej župe

06.02.2019

Keď si myslíte, že o podozrivých praktikách, nekompetentnosti a iných verejných tajomstvách Košickej župy viete všetko a máte pocit, že horšie to už ani nemôže byť. Verte, že môže… Stačí prečítať správu o činnosti hlavného kontrolóra za minulý rok a zistíte, že do pavučiny netransparentnosti na spôsob Košickej župy sú zapletené iné celebrity [...]

Keď firmy Polačekovho riaditeľa obchodovali s dopravným podnikom

25.01.2019

Predstavte si, že po nástupe do funkcie primátora zistíte, že mestský podnik zabezpečujúci hromadnú dopravu vo vašom meste je finančne na kolenách. Za účelom jeho ozdravenia oslovíte takzvaných skúsených krízových manažérov. Máte to? Ok, zatiaľ nič nezvyčajné a celkom logické. A teraz si predstavte, že z oných krízových manažérov jeden roky pôsobil vo firmách [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

robertaksel

Sekera na politických trollov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 40593x
Priemerná čítanosť článkov: 3690x

Autor blogu

Kategórie